Vetebröd
Butterkaka
1 stycken
Kakan kallas ibland också för Syster- eller Syskonkaka. Den består av fyllda bullar som ställs intill varandra i en rund form. Fyllningen kan variera.
25 g jäst
75 g margarin eller smör
2 dl mjölk
1 tsk stötta kardemummakärnor eller 1 ½ tsk malen kardemumma
¼ tsk salt
½ dl socker
1 ägg
7-7 ½ dl vetemjöl
Fyllning 1:
50 g margarin eller smör
4 msk socker
2 tsk malen kanel
Fyllning 2:
ca 1 dl kokt marsán- eller vaniljkräm
Pensling:
1 ägg
Garnering:
2-3 msk pärlsocker eller 1 dl florsocker och ¾-1 msk vatten
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37 ºC. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker, ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen smidig. Strö över ett tunt lager mjöl. Jäs den under bakduk cirka 40 minuter.
Förbered fyllningarna. Rör matfett, socker och kanel smidigt och poröst. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på bakbordet och knåda den blank. Kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret. Rulla samman degen från långsidan. Skär rullen i cirka 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek. Gör en fördjupning mitt i varje bulle. Lägg i en klick vaniljkräm.
Pensla kakan väl med ägg. Strö eventuellt på pärlsocker eller glasera kakan efteråt.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 200 ºC, cirka 35 minuter.
Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera kakan först när den ska serveras.
(ICA Förlagets stora bakbok)