Mjuka kakor
Chokladmuffins Black & White
4 portioner (amerikansk storlek)
Givetvis går det att fördela smeten i fler och mindre formar, men ju större desto bättre.
100 g smör
1 ¾ dl ljus sirap
¼ dl råsocker
1 stort ägg
¾ dl matyoghurt
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
150 g mörk blockchoklad
100 g vit choklad
Sätt ugnen på 200 ºC.
Rör ihop smöret med sirap och råsocker. Det ska bli en slät smet. Tillsätt ägget och matyoghurten, och sikta därefter ner alla de torra ingredienserna. Blanda väl. Hacka chokladen grovt (blir bäst om bitarna är rejäla), och tillsätt detta till smeten.
Smöra och bröa fyra av skålarna i en muffinsplåt gjord för sex stora muffins. Fördela smeten i skålarna, det rinner inte över kanterna utan växer på höjden, så det gör inget att skålarna är ”välfyllda”. Grädda dem i 200 ºC ugnsvärme i cirka 25 minuter, tills de känns lagom torra, prova med en sticka. Låt svalna.
(Maria Andersson)