Tårtor

Kanelkaka

10-12 bitar

Botten:

3 ägg
2 dl socker
100 g smör
1 dl vatten
2 ½ dl vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:

125-150 g ljus eller mörk blockchoklad
1 msk olja eller smör
3 dl vispgrädde
ev. valnötter

Smörj och bröa en form, cirka 22 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Koka upp smör och vatten och häll den varma blandningen under vispning ner i äggvispet. Sikta ner mjöl, kanel och bakpulver. Rör om och häll smeten i formen.

Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 ºC i cirka 40 minuter. Pröva med en sticka att kakan känns torr.

Bryt 100 g choklad i små bitar ner i en skål. Tillsätt oljan eller smöret och ställ skålen över en kastrull med hett men ej kokande vatten. Låt chokladen smälta.

Dela den avsvalnade kakan i två bottnar och ringla över chokladen. Låt bottnarna kallna.

Vispa grädden och lägg samman bottnarna med hälften av grädden. Lägg resten av grädden ovanpå och garnera med hackad blockchoklad och eventuellt valnötter.

Låt tårtan stå kallt fram till serveringen.