Mjuka kakor
Kardemummakaka
3 medelstora ägg
2 rågade dl socker
50 g margarin eller smör
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½-2 msk nymalda (grovt!) eller fint stötta kardemummakärnor
ev. 2 tsk vaniljsocker
Börja med att smörja och bröa en bakform. Värm ugnen till 175 ºC.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt - helst med elvisp. Smält margarin (eller smör) i en kastrull, häll i mjölk eller vatten och koka upp. Slå detta hett över äggen. Rör snabbt ner vetemjölet som först blandats med bakpulver, grovt nymalda eller fint stötta kardemummakärnor, och eventuellt vaniljsocker.
Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i) och häll den i den smorda formen.
Grädda i 175 ºC ugnsvärme i cirka 45 minuter.
(Anna Bergenström: Rosenbröd och majorer - en bok om bakning)