Vetebröd

Saffransbröd

30 lussekatter, 4 längder eller 2 kransar/kakor

175 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 ¾-2 dl socker
1 g finstött saffran
1 ägg
ca 1,5 liter vetemjöl

Pensling:

ägg

Garnering:

russin

Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli ljummen (cirka 37 ºC). Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Stöt saffranet med en sockerbit. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran och ägg. Rör ner så mycket mjöl att degen går att arbeta och släpper degbunkens kanter. Ställ den välarbetade degen att jäsa övertäckt på dragfri plats. Strö över lite mjöl, lägg på en handduk och låt degen jäsa cirka 30 minuter.

Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda den smidig.

Baka ut den till lussekatter, längder, kransar eller stora julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar. Jäs dem, övertäckta, till knappt dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Pensla bröden väl med uppvispat ägg. Garnera eventuellt med russin. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 225-250 ºC ugnsvärme 5-10 minuter. Grädda längder och stora julkakor i nedre delen av ugnen i 200-225 ºC ugnsvärme 15-20 minuter. Låt bröden svalna under bakduk.