Vetebröd
Saffransbröd med kesella
35 lussekatter
50 g jäst
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella mager kvarg
1 g finstött saffran
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Garnering:
russin
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 ºC. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Stöt saffranet med en sockerbit. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl. Strö över lite mjöl, lägg på en handduk och låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till lussekatter eller andra figurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Jäs dem, övertäckta, till knappt dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Pensla bröden väl med uppvispat ägg. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 225 ºC ugnsvärme 5-8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 ºC ugnsvärme 10-15 minuter. Låt bröden svalna under bakduk.