Tårtor

Schwarzwaldtårta

ca 12 bitar

Bottnar:

200 g nötkärnor (3 dl)
3 dl florsocker
4 äggvitor

Fyllning och garnering:

6 dl vispgrädde
1 tsk vanillinsocker eller ½ tsk vanila
100-125 g mörk blockchoklad
ev. 1 msk kakao

Rita tre cirklar på smort bakplåtspapper, cirka 22-23 cm i diameter.

Mal nötterna på mandelkvarn och blanda dem med siktat florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda först ner hälften i nötterna. Vänd därefter försiktigt ner resten av vitorna. Fördela smeten i rundlarna och bred ut den med hjälp av en stekspade.

Grädda bottnarna mitt i ugnen i 175 ºC, cirka 10 minuter eller tills de känns torra och är genomgräddade. Låt dem kallna innan de lossas från papperet.

Bryt blockchokladen till garneringen i små bitar ner i en skål. Ställ den över en kastrull med hett men ej kokande vatten och låt chokladen smälta. Bred ut chokladen jämnt på ett bakplåts- eller smörgåspapper. Låt den svalna men inte stelna helt. Skär den med vass kniv i sneda bitar. Låt dem stelna helt innan de försiktigt bryts isär.

Vispa grädden, smaksatt med vanillinsocker eller vanila, till fast skum. Lägg ihop bottnarna med grädde emellan. Spritsa resten dekorativt ovanpå och runt tårtan. Garnera med chokladbitarna ovanpå och runt kanten. Sikta eventuellt över lite kakao.

Låt gärna kakan stå kallt någon timme före serveringen.

OBS! Vill man göra tårtan extra god kan man breda smält blockchoklad på en sida av bottnarna när de svalnat.