Vetebröd
Semlor
12-15 stycken
100 g margarin eller smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemummakärnor
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning 1:
150 g mandelmassa
Fyllning 2:
125 g sötmandel
inkråm
ca 1 dl het mjölk
1 dl socker
Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker
Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 ºC. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt salt, socker, nystött kardemumma, degspad och ägg. Blanda i hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank. Låt den jäsa 30 minuter i degbunken.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Jäs väl.
Pensla med ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 ºC i 8 10 minuter. Låt bullarna kallna.
Skär av lock. Fyll semlorna med någon av fyllningarna.
Fyllning 1: Lägg i en bit mandelmassa. Eventuellt kan massan först röras mjuk och smidig med lite av grädden till garneringen.
Fyllning 2: Gröp ur inkråmet. Skålla, skala och mal mandeln. Häll den heta mjölken över inkråmet. Tillsätt mandeln och sockret. Fyllningen ska vara ganska lös.
Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsockret.