Mjukt bröd
3 x 6 rågbröd
4 kakor
50 g jäst
6 dl vatten
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
1-2 tsk salt
Smula ner jästen i en bunke. Slå över det ljumma vattnet och lägg i saltet. Låt det hela stå 5-10 minuter och rör sedan om i bunken tills jästen är löst.
Häll först i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop degen med en trägaffel, degen blir rätt lös. Låt den jäsa i bunken 20-30 minuter.
Ta sedan några tag i bunken igen med trägaffeln. Häll lite grovt rågmjöl på bakbordet och slå upp degen. Mjöla händerna också och "fös" ihop (knåda inte!) degen till något som liknar en limpa. Dela limpan i fyra bitar. Forma varje bit till en platt kaka. Forma dem direkt på smorda plåtar - två brödkakor får plats på varje plåt. Brödkakorna behöver inte alls vara jämna. Platta till dem med handen. Jäs i 15-20 minuter.
Grädda sedan bröden (mitt i ugnen) i 225 ºC ugnsvärme i 15-20 minuter.
(Annas mat)