Mjukt bröd
Ankarstock
2 formbröd
Dag 1:
5 dl vatten
5 dl grovt rågmjöl
ev. 1 msk anis, fänkål eller kummin
Dag 2:
5 dl ljummet vatten
rågmjölsblandningen från dag 1
50 g jäst
1 ¼ liter grovt rågmjöl
1 ½ msk salt
1 ½ dl mörk sirap
3 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Pensling:
ljummet vatten
Dag 1: Koka upp vattnet och häll det genast över mjölet och kryddorna. Rör om ordentligt så att allt blandas. Täck över bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2: Häll vattnet över det skållade mjölet.
Lös upp jästen i blandningen i en stor bunke. Tillsätt 1 ¼ liter rågmjöl och arbeta degen smidig i bunken. Täck över med en duk och låt jäsa cirka 4 timmar i rumstemperatur.
Tillsätt salt, sirap, den sista rågmjölssatsen och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen med kraft och kläm - här behövs det lite armstyrka, för degen är rätt stadig vid det här laget. Låt den sedan jäsa övertäckt cirka 20 minuter.
Knåda degen på bakbordet med det sista av vetemjölet. Dela degen mitt itu, forma 2 limpor och placera dem i smorda brödformar som rymmer minst 1 ½ liter. Täck över och låt bröden jäsa 20 minuter.
Grädda bröden, på galler på botten av ugnen, i 200 ºC ugnsvärme cirka 1 timme. Vänd upp brödet i handen (använd grytlapp) och knacka i botten. Om ljudet är dovt är brödet färdigt.
Pensla de färdiga bröden med ljummet vatten innan de får svalna på galler, inlindade i bakdukar.
(Stora boken om bakning)