Mjukt bröd
Gotlandslimpor
2 stycken
Stora tunga limpor med mustig smak som är mycket hållbara.
Dag 1:
7 ½ dl vatten
1 ½ tsk ättiksprit
1 ½ tsk salt
9 dl rågsikt
Dag 2:
50 g jäst
vatten
4 tsk malda pomeransskal
1 ½ tsk nystött anis och fänkål eller 2 tsk malda
1 msk ljus eller mörk sirap
ca 9 dl vetemjöl
Pensling:
½ dl kaffe (½ dl vatten, 4 krm kaffepulver)
1 msk ljus eller mörk sirap
Dag 1: Koka upp vattnet, tillsätt ättika och salt. Låt degspadet svalna till 70 ºC. Häll det över rågsikten och arbeta ihop en smidig deg. Täck över den med bakduk eller plastfolie. Låt den stå över natten.
Dag 2: Smula ner jästen i en skål. Rör ut den med lite fingervarmt vatten, 37 ºC. Blanda ner den i det skållade mjölet. Tillsätt kryddorna och sirapen. Arbeta i så mycket av vetemjölet att degen blir fast.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 1 timme. Baka ut den till runda limpor och lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Jäs dem under bakduk till knappt dubbel storlek.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200 ºC, cirka 1 timme.
Pensla med kaffe blandat med sirap så snart limporna tagits ut ur ugnen. Linda in bröden i bakdukar så att de får svalna sakta.
(ICA Förlagets stora bakbok)