Mjukt bröd

Lantbröd

2 bröd

5 dl vatten
1 msk olja
50 g jäst
8 dl rågsikt
2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 ºC (fingervarmt). Häll matoljan i vattnet. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt rågsikt, salt och 4 dl av vetemjölet. Blanda ihop mjölet och degspadet med trägaffel. Tillsätt cirka 2 dl till av vetemjölet och arbeta degen för hand. Arbeta degen grundligt och strö därefter lite av det kvarvarande vetemjölet över degen. Låt degen jäsa övertäckt cirka 1 timme.

Stjälp upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och arbeta den grundligt. Dela den i två lika stora halvor. Forma först stora bullar, rulla sedan bullarna till avlånga limpor. Lägg limporna på smord eller papprad plåt. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, 30-45 minuter.

Skåra de färdigjästa limporna med en mycket vass kniv eller rakblad. Skär djupt och snabbt fyra tvärgående snitt.

Grädda limporna, i nedre delen av ugnen, i 200 ºC i 30-35 minuter. Ta ut limporna och pensla med ljummet vatten och sätt in dem i ugnen ett par minuter igen. Låt limporna kallna på galler utan bakduk.