Mjukt bröd
Pumpernickel
2 bröd
Brödet bakas utan jäst. Skär tunna skivor. Brödet är ursprungligen från Westfalen.
6 dl vetekross
6 dl rågkross
1 ½ liter vatten
½ dl olja
½ dl honung eller mörk brödsirap
1 ½ msk salt
4 dl fint rågmjöl
ca 15 dl grahamsmjöl
Blanda krosset i en bunke. Koka upp vattnet och häll det i bunken. Rör om. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur i cirka 2 dygn. Rör någon gång.
Tillsätt oljan, honungen (eller brödsirapen), saltet och rågmjölet. Tillsätt grahamsmjöl. Degen ska vara lös men formbar när den är färdigarbetad. Ta upp den på mjölat bakbord. Forma degen till 2 avlånga bröd. Lägg bröden i smorda 1 ½ liters formar. Låt jäsa i 2 timmar under bakduk.
Täck formarna väl med aluminiumfolie. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 125 ºC, i cirka 11-12 timmar, tills bröden släpper formen. Stjälp upp bröden på galler. Linda in dem väl i bakdukar och gärna också en filt. Låt brödet mogna minst 1 dygn innan det skärs.