Mjukt bröd
Rissnelängder
3-4 längder
3 dl havregryn
5 dl vatten
50 g jäst
¾ dl honung
1 tsk salt
5 dl mellanmjölk
3 msk olja
3 msk helt linfrö
1-2 tsk nystött kardemumma
2 dl havregryn
15 dl vetemjöl (ev. någon dl vetemjöl till om det behövs)
Koka samman 3 dl havregryn och vattnet till en gröt, cirka 2 minuter. Låt svalna, men inte kallna helt.
Rör ut jästen med honung och salt. Slå på ljummad mjölk, tillsätt gröten och allt det övriga. Degen ska bli ganska lös. Jäs degen cirka 30 minuter. Baka ut den till tre eller fyra längder som läggs på smorda plåtar.
Grädda i 225 ºC ugnsvärme cirka 20-25 minuter. Låt svalna under bakduk. Skär sedan i stora bitar som i sin tur klyvs à la småfrallor.