Mjukt bröd

Skållade grahamsbullar

20 stycken

Skållning:

3 dl grahamsmjöl
3 dl vatten

Efter skållning:

50 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 msk socker eller sirap
5 dl grahamsmjöl (ca 300 g)
4-5 dl vetemjöl eller vetemjöl special (ca 275 g)

Mät upp mjölet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över mjölet. Rör om. Låt blandningen svalna till 37 ºC (fingervarmt) eller låt den stå övertäckt i rumstemperatur upp till ett dygn.

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 ºC (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med degvätskan.

Tillsätt den skållade degen, salt, socker eller sirap, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.

Arbeta ihop till en ganska fast deg, först i bunken sedan gärna på bakbordet. Jäs den övertäckt i bunken 45-60 minuter.

Knåda degen med några få tag på mjölat bakbord, bara så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 2 delar. Rulla dem till längder. Skär varje längd i 10 bitar. Rulla dem till bullar. Lägg dem på 2 smorda plåtar. Platta till dem lite och nagga med en gaffel. Jäs bröden övertäckta cirka 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 225 ºC cirka 10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.