Konfekt
Knäck
ca 75 stycken
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad sötmandel
ev. 2 msk smör
Placera ut knäckformarna på en plåt eller i en långpanna.
Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull. Koka smeten utan lock under omrörning då och då, cirka 12-15 minuter. När massan är cirka 125 ºC är den klar. Mät med en hushållstermometer eller gör kulprovet för knäck. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Ta upp kulan ur vattnet och känn på den. Kulan ska vara fast till hård. Ju fastare kula, desto hårdare knäck.
Tillsätt mandel och eventuellt smör. Fördela smeten i knäckformar, till exempel med två skedar. Låt stelna.
Förvara knäcken i kyl i burk med lock och med smörgåspapper eller folie mellan varje lager.