Kryddor
Skånsk senap
ca 300 g
Enligt traditionen krossar man senapsfröna med en tung kula i ett rundbottnat fat och späder droppvis med vatten. Numera kan man använda matberedare.
40 g (ca ½ dl) brunt senapsfrö
40 g (ca ½ dl) gult senapsfrö
2 dl vatten
1 ½ msk vinäger
1 msk socker
1 tsk salt
3 msk olja
2 tsk dragon
Blötlägg senapsfröna i varmt vatten cirka 8-10 timmar eller över natten, de blir då något mjukare.
Montera matberedaren med stålkniven. Häll de blötlagda senapsfröna med sitt vatten i blandarskålen. Tillsätt vinäger, socker och salt. Kör maskinen 3-5 minuter tills de gula fröna krossats. De bruna finns kvar som små korn. Tillsätt olja och smulad dragon. Blanda väl. Lägg senapen i en glasburk med skruvlock.
Senapen bör stå några dagar för att mogna i smaken. Den kan förvaras flera veckor i kylskåp.
Lite vispgrädde eller crème fraiche i senapen när den ska användas, mildrar smaken.