Fågel
Hönsfrikassé
4-5 personer
1 höna eller 1 broiler (1-1 ½ kg)
½ citron
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök
1 morot
några kvistar persilja
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 kryddnejlika
Sås:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 4 dl hönsbuljong
saften av ½ citron
1 äggula
½ dl grädde
Ta ur hönset. Skölj det väl och gnid in det med citron. Dela det eventuellt i bitar.
Lägg hönset i en kastrull och häll på så mycket vatten att det nästan täcker. Låt det koka upp. Skumma väl och tillsätt salt, lök, morot, persilja och övriga kryddor. Låt hönset sjuda under lock. 30-40 minuter för unghöns eller broiler och 1 ½-3 timmar för äldre höns. Exakt koktid är svår att ange - pröva med sticka eller provnål.
Fräs fett och mjöl till såsen. Späd med buljong och låt såsen koka 3-5 minuter. Tillsätt citronsaft och smaka av. Red såsen med gulan utrörd i grädden.
Skär upp hönset om det inte delats i bitar redan före kokningen. Lägg hönsbitarna i såsen eller servera fågel och sås var för sig.
Servera frikassén med kokt ris eller kokt potatis.
Variation: Såsen kan bytas ut mot currysås eller svampsås.