Fågel
Kyckling med bambuskott
2-3 personer
2 kycklingbröst eller kycklingfiléer
3 små salladslökar eller 1 liten purjolök
(1 röd eller grön spansk peppar)
1 medelstor morot
ca 100 g bambuskott (från burk)
ca 100 g små färska champinjoner
2 msk olja eller flytande margarin
ca 50 g valnötskärnor eller salta jordnötter
2 tsk majsstärkelse (Maizena)
1 ½ dl vatten
½ tsk kinesisk soja
2 krm salt
½ krm svartpeppar
½ hönsbuljongtärning
Tag bort ben och eventuellt skin från kycklingbrösten. Skär köttet i smala strimlor.
Skölj och skär löken i ett par cm långa sneda bitar. Dela eventuellt spansk peppar, skrapa ur kärnorna och strimla eller hacka fruktköttet. Skala moroten och skär den i tärningar eller strimlor. Skär bambuskott i skivor eller strimlor. Borsta svampen, skölj den om det behövs och dela den.
Hetta upp en wok eller stor stekpanna. Tillsätt lite fett och fräs nötterna guldbruna under omrörning. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
Hetta upp mer fett och fräs köttet ett par minuter under omrörning. Tag upp och låt också det rinna av på hushållspapper.
Fräs sedan morötter och svamp någon minut. Blanda i bambuskott, lök och eventuellt spansk peppar och fräs under omrörning ytterligare 1-2 minuter.
Rör ut mjölet i vatten. Blanda det med soja, salt och peppar och häll det i pannan. Tillsätt söndersmulad buljongtärning och koka upp under omrörning.
Blanda i kött och nötter och låt allt koka upp.
Servera med kokt ris.
(Vår kokbok)