Färs
Köttfärslimpa med ugnstekta tomater
4 personer
Tänk på att löken ska svettas långsamt och bara bli gyllenbrun – inga brända bitar.
500 g nötfärs
½ dl ströbröd
2 dl mjölk eller grädde
1 liten gul lök
1 msk smör
1 ägg
1-1 ½ tsk salt
2 krm peppar
Tillbehör:
2-4 lagerblad
4 stora tomater
1 rödlök
salt
peppar
timjankvistar till garnering
Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tills den fått lite färg. Låt svalna. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, ägg, lök, salt och peppar. Arbeta den väl.
Forma färsen till en avlång limpa. Täck den med baconskivor och lagerblad och lägg den i en stor smord ugnsform.
Halvera tomaterna och lägg dem runt om köttfärslimpan. Skala och strimla rödlöken. Lägg strimlorna på tomaterna och salta och peppra. Sätt in formen i ugnen och stek i 175 ºC i 45-60 minuter.
Servera köttfärslimpan med tomaterna och kokt potatis eller potatismos. Garnera med färska timjankvistar.
(Morberg lagar husmanskost)