Färs

Lammfärspaj med dill och purjo

5-6 personer

Deg:

1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning:

1 stor purjolök
½ dl vatten
1 msk smör eller margarin
1-2 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk soja
1 dl vatten
1 dl fint hackad dill
2 dl riven ost
1 ägg
2 dl grädde

Hacka snabbt samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form som är ungefär 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt pajformen stå i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 ºC. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 12 minuter.

Snitta och skölj purjon. Lägg i en stor stekpanna med vatten och matfett. Fräs tills vätskan kokat bort och löken mjuknat. Sätt till pressad vitlök och lägg i färsen. Fräs färsen tills den grynar sig och börjar ta färg.

Krydda med salt och peppar, sätt till soja och vatten. Koka ett par minuter tills det mesta av vattnet kokat in. Rör ner dillen och bred ut färsblandningen i pajskalet.

Strö på osten. Vispa upp ägget, blanda med grädden och häll blandningen över färsen. Grädda mitt i ugnen 15 minuter eller något längre tid om färsen hunnit svalna.

Servera pajen med en sallad.

Pajen kan förberedas i god tid och värmas i ugnen när den skall ätas. Lammfärsen kan ersättas med nötfärs.