Färs
Lammkebab med rotsaker och morotsraita
4 personer
Lammkebab:
500 g lammfärs
3-5 krm salt
2 krm mald kryddpeppar
2 krm spiskummin
2 krm mald svartpeppar
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm kajennpeppar
2 krm bryggkaffe
2 ägg
1 msk potatismjöl
1-2 msk vatten
1 msk olivolja
4-8 grillspett i trä
Rostade rotsaker:
1 kg rotfrukter, t.ex. morötter, kålrot, palsternacka, rödbetor, rotselleri, lök, skurna
i bitar eller klyftor
1 msk olivolja
2-3 krm flingsalt
2 krm svartpeppar
2 msk hackad timjan
Morotsraita:
2 dl matyoghurt
1 tsk krossad hel kardemumma
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver eller kajennpeppar
2-3 krm flingsalt
250 g morötter, rivna i långa strimlor
2 msk grovt hackad skalad pistaschmandel
1 msk fint strimlad mynta
Blanda färsen med salt, kryddor, kaffe, ägg, potatismjöl och vatten. Rör om. Ställ färsen i kylen för att vila, cirka 30 minuter. Forma färsen till ovala biffar och träd dem på blötlagda grillspett. Pensla med olja och stek eller grilla dem runt om cirka 5 minuter.
Lägg de skurna rotsakerna i en ugnslångpanna. Droppa över olivolja. Salta, peppra och vänd runt. Sätt in långpannan i mitten av ugnen, 200 ºC, och låt stå tills allt är mjukt, cirka 40 minuter. Rör om någon gång under tiden. Blanda i timjan mot slutet.
Blanda yoghurten med kryddor och salt. Vänd ner morötter och mandel. Strö på mynta.
Servera kebaben med rotsakerna och morotsraitan.
(Mersmak: Sander Johansson)