Färs

Butlers lammlåda

6 personer

1 stor aubergine (äggplanta) eller 2 små
10 potatisar
2 paprikor
1 gul lök
1 burk hela tomater (400 g)
600 g malet lammkött
½ dl ris
3 msk rivebröd
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
3 tsk salt
½ tsk peppar
1 dl vitt vin
3 msk margarin

Koka riset i 1 dl vatten.

Skiva auberginen i skivor som är ungefär en halv centimeter tjocka. Skär potatis och paprika i bitar, skiva löken grovt, skär ner tomaterna.

Blanda kött, ris och rivebröd.

Gör en liten kryddblandning av timjan, salt, peppar och pressad vitlök.

Varva nu grönsaker, kött, grönsaker, kött, grönsaker i en ugnsfast form. Strö kryddblandningen mellan varje varv. Avsluta med grönsaker överst.

Slå på det vita vinet. Klicka över margarinet. Och sätt in formen i medelvarm ugn, cirka 225 ºC.

Ta ut formen efter ungefär en halv timme. Pressa ner lammlådan med en slev eller liknande för att den inte skall krympa ihop mot mitten av formen. Och för att vätska skall pressas upp från botten och över grönsakerna som ligger överst.

Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare 35-40 minuter eller till potatisen är riktigt mjuk.

(Carl Butler)