Färs
Lökdolmar
4 personer
3-4 stora lökar
1 kvartsburk kantareller eller blandsvamp
150 g kalvfärs
1 dl finhackad gul lök
1 msk ströbröd
1 dl grädde
1 litet ägg eller 1 äggula
salt
vitpeppar
sellerisalt
Skala lökarna och skär ett djupt snitt genom halva löken. Koka lökarna halvmjuka i lättsaltat vatten och spola dem sedan under kallt vatten. Lossa bladen försiktigt och låt dem rinna av. Använd kärnorna i lökarna - finhacka dem och blanda dem i färsen. Låt skorpmjölet svälla i grädden och blanda i färs, finhackad svamp, lökhack och ägg. Krydda ganska starkt, lägg cirka 1 msk av färsen på varje stort lökblad och svep om färsen. Bryn lökdolmarna fint runt om i stekpanna. Späd med lite lökspad och låt dem småputtra mjuka under lock.
Ni kan också ugnsteka lökdolmarna i smord eldfast form. Pensla med smält smör eller margarin och stek i 225-250 ºC varm ugn. Späd när de fått vacker färg och beräkna cirka 30 minuters stektid.