Färs
Persiljejärpar
4 personer
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1-1 ½ tsk salt
1 krm peppar
500 g köttfärs
1 ägg
Fyllning:
2 dl klippt persilja
½ dl smör eller margarin
Stekning:
1 ½ msk smör eller margarin
2 dl buljong eller vatten
Sås:
5 dl sky och/eller buljong
2 ½ msk vetemjöl
ev. salt, peppar
ev. soja
ev. 1 msk tomatpuré
Blanda ströbröd och mjölk. Rör i salt och peppar och låt brödet svälla i mjölken 10 minuter. Arbeta i färsen och ägget. Rör tills färsen är smidig men inte så länge att den blir seg och trådar sig.
Forma rulader: Bred ut färsen på vattensköljd skärbräda, ruta in den och lägg på en fyllning bestående av klippt persilja blandad med matfett. Forma ruladerna med hjälp av en stekspade.
Bryn ruladerna i brynt matfett i en stekpanna. Flytta över dem i kastrull eller panna. Vispa ur stekpannan med buljong eller hett vatten och häll skyn över järparna. Låt sjuda på svag värme cirka 8 minuter.
Lägg upp järparna och red skyn till sås. Häll såsen över järparna.
Äts med kokt potatis och rårivna morötter eller vitkålslingon.