Fläsk
Äppelkotlett
6 personer
drygt 1 kg fläskkotlett med ben
1 liter drickfärdig äppeljuice
ca ½ liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl kinesisk soja
½ tsk vitpepparkorn
½ tsk timjan
1 bit hel ingefära
1 stor gul lök i klyftor
3-4 äpplen
Sås:
½ liter kokspad
1 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 tsk ljus fransk senap
(salt)
Putsa eventuellt bort lite av fettet på kotletten. Spola köttet i varmt vatten och lägg det i en trång gryta. Sätt gärna i en köttermometer. Tillsätt samtliga övriga ingredienser med undantag för äpplena. Köttet ska vara täckt av vätska.
Koka upp och låt sedan köttet sjuda under lock tills termometern visar 83-85 ºC. Det tar cirka 1 timme och 30 minuter. När ungefär 5 minuter återstår av koktiden lägger ni ner äppelklyftor och låter dem koka med så att de blir nästan mjuka.
Såsen: Sila ungefär en halv liter av den ljusbruna buljongen från köttkoket. Låt den koka upp. Skaka vetemjölet med grädden i en redningsbägare eller rör till en slät redning. Vispa ner gräddblandningen i den kokande buljongen och låt sedan sjuda i ett par minuter. Rör ner senapen och smaka av med salt om det behövs.
Ta nu upp köttet, skär eller peta loss benen och skär sedan köttet i skivor. Servera det med äppelklyftorna, kokt potatis och helst också en kokt grönsak.
(DN)