Fläsk
Fläskkarré med äppelsås
4-6 personer
1 ½ kg fläskkarré med ben
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm ingefära
Sås:
3 dl sky + buljong
1 rivet äpple + ½ msk socker eller ½ dl äppelmos
1 dl vispgrädde
½-1 tsk ingefära
1 krm peppar
1 tsk soja
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
Gnid in karrén med salt och kryddor. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i köttets längdriktning så att termometerspetsen inte ligger mot något ben. Stek i nedre delen av ugnen i 175 ºC ugnsvärme, tills termometern visar 80-85 ºC. Låt steken vila i 15 minuter insvept i folie innan den skärs upp.
Häll sky och buljong i en kastrull. Riv ett äpple fint. Häll i äppelraspet och sockret eller äppelmos, grädde, kryddor och soja. Låt det koka upp. Blanda samman mjöl och kallt vatten, och vispa ner det i såsen. Låt såsen sjuda i några minuter.
Skär loss köttet från benet. Skär sedan upp det i skivor. Servera köttet med äppelsåsen, potatis, kokt broccoli och äppelmos.