Fläsk

Rosmarinkryddad fläskkarré

6 personer

ca 1 kg fläskkarré med ben eller ¾ kg benfri
3-4 vitlöksklyftor
1 ½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk rosmarin

Sås:

2 dl buljong (silad steksky + buljong)
1 dl rött eller vitt vin
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 1 msk fransk senap
soja
salt
peppar

Späcka köttet med ituskurna vitlöksklyftor. Gnid in det med salt och kryddor. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer. Stek i ugn vid 175 ºC tills termometern visar 80-85 ºC. Beräkna stektiden cirka 1 ½ timme.

Sila ner skyn i en kastrull. Späd med buljong till 2 dl. Tillsätt vin och vetemjölet blandat med grädden. Låt såsen koka cirka 5 minuter. Smaksätt med senap, soja, salt och peppar.

Skär loss köttet från benet. Skär det i tunna skivor. Servera med sås, råstekt potatis och någon lättkokt grönsak.