Grönsaker
Spenatlasagne
4 personer
1 pkt djupfrysta hela spenatblad
1-2 krm riven muskot
örtsalt
250 g keso
2 dl riven ost
Tomatsås:
2 gula lökar
200 g färska eller djupfrysta champinjoner
1 msk olja eller smör
1 burk tomater
1 buljongtärning
1-2 krossade vitlöksklyftor
ca 10 gröna oliver
½-1 tsk basilika
½-1 tsk oregano
8-10 fullkornslasagneplattor (eller vanliga)
drygt 1 dl mjölk
Tina upp spenaten enlig paketet. Krama ur vätskan och skär bladen grovt. Krydda med muskot och örtsalt. Lyft grytan av värmen och rör ner avrunnen keso och hälften av osten.
Tomatsås: Skala och hacka löken. Ansa och skiva svampen. Fräs lök och svamp i fettet på svag värme en stund. Tillsätt tomaterna. Smaksätt såsen med buljong och vitlök. Låt såsen koka ihop ca 10 minuter utan lock. Skiva oliverna och rör ned dem i såsen samt söndersmulad basilika och oregano när såsen har kokat färdigt.
Förkoka lasagneplattorna om det behövs.
Varva spenatfyllning, lasagneplattor och tomatsås i en smord ugnssäker form. Spenatfyllningen ska vara underst och tomatsåsen överst. Häll på mjölken och strö över resten av den rivna osten.
Gratinera i 225 ºC i cirka 30 min.
Om man använder förkokta lasagneplattor måste mjölkmängden ökas till 2-2½ dl. Byt gärna ut lasagneplattor mot kokta fullkornsmakaroner!
(Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist, ICA bokförlag)