Mjölk och ost

Ost- och skinkpaj

5-6 personer

Pajdeg:

3 dl vetemjöl eller 1 ½ dl vetemjöl + 1 ½ dl grahamsmjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten

Fyllning:

150 g rökt skinka
1 liten purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
3-4 dl (ca 150 g) riven ost, t.ex. lagrad Herrgård, Svecia, Grevé

Pajdegen: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Pajdegen i matberedare: Skär kylskåpskallt fett i mindre bitar. Montera matberedaren med plast- eller metallkniv. Lägg i mjöl och fett, kör några sekunder tills det är grynigt. Tillsätt vattnet, kör 4-5 sekunder tills massan börjar flocka sig till deg, inte längre.

Tryck ut degen i en vid ugnssäker form, cirka 25 cm i diameter, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och låt stå kallt 15 minuter. Sätt på ugnen på 200 ºC. Förgrädda degskalet cirka 15 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllningen: Skär skinkan i små tärningar. Skölj och skiva purjon. Förväll den 3-4 minuter i lite saltat vatten. Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Smaksätt eventuellt med lite nymalen peppar.

Lägg först osten, skinkan och purjon (utan spad) i pajskalet. Häll sedan över äggsmeten. Grädda mitt i ugnen i 200 ºC tills äggstanningen stelnat, cirka 35 minuter.

Servera pajen med en grön sallad.