Mjöl och gryn

Blinier (Boveteplättar)

6 personer

Till skillnad från svenska pannkakor innehåller ryska sådana - blinier - jäst och bovetemjöl. Det ger pannkakorna en svagt syrlig arom och smak.

25 g jäst (½ paket)
5 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
2 äggulor
½ tsk salt
3 msk gräddfil eller crème fraiche
25 g smält smör
2 äggvitor

Till stekning:

smör eller margarin

Tillbehör 1:

stenbitsrom
finhackad röd eller gul lök
crème fraiche eller gräddfil

Tillbehör 2:

finskuren gravad lax
hårdkokt hackat ägg
finklippt dill
smält smör

Tillbehör 3:

tranbärs- eller lingonsylt
vispad grädde

Smula ner jästen i en skål.

Värm mjölken till fingervärme (37 ºC). Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt de båda mjölsorterna, resten av mjölken, äggula och salt. Rör tills smeten är slät och klimpfri.

Täck skålen och låt smeten jäsa minst 1 timme men gärna 4-5 timmar i rumstemperatur.

Blanda i gräddfilen eller crème fraiche och det smälta smöret. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner det i smeten strax innan den skall gräddas.

Hetta upp pannan med lite matfett. Klicka i smeten. Beräkna cirka 1 ½ msk smet till varje blini i plättlaggen eller ta 1 dl smet och gör 3 blinier i stekpannan.

Vänd dem när de jäst upp och stelnat på ovansidan. Håll blinierna varma på ett ugnssäkert fat i ugn vid 100 ºC medan resten gräddas.

Servera dem varma med tillbehören i skålar. Traditionellt skall man först breda på av det smälta smöret. Därefter lägger man på något av tillbehören och överst en klick crème fraiche eller gräddfil.