Potatis och rotfrukter
Öländska kroppkakor
6-8 personer (20 st)
1 ½ kg rå potatis
4 kokta potatisar
½-1 ½ tsk salt
1 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
300 g rimmat fläsk
½ gul lök
½ tsk nymald kryddpeppar
Skala den råa potatisen, riv den och lägg den i en sil, så att vattnet kan rinna av. Mosa eller mal den kokta potatisen. Blanda den med den råa potatisen + stärkelsen som bildats på botten och som kan tas tillvara sedan vattnet slagits bort. Tillsätt saltet och mjölet och knåda hastigt ihop degen på mjölat bakbord.
Skär fläsket i tärningar. Skala och hacka löken. Bryn fläsk och lök i en stekpanna på medelstark värme. Smaka av med kryddpeppar.
Forma den ganska lösa potatissmeten till bullar och tryck in 1 ½ msk fyllning i varje bulle. Lägg bullarna direkt i lätt saltat, kokande vatten (1 ½ tsk salt/liter vatten) och låt dem sakta koka cirka 25 minuter.
Servera kroppkakorna med skirat smör eller med grädde.