Potatis och rotfrukter
Ryska potatiskakor
4 personer
10-12 potatisar av mjölig sort
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
50 g margarin eller smör
1 tsk örtsalt
Fyllning:
200 g keso
1 dl crème fraiche
1 ½ msk margarin eller smör
2 äggulor
½ tsk salt
2 krm socker
Pensling:
1 ägg
1 msk vatten
Skala och koka potatisen. Ånga av den och mosa eller mixa den. Låt den svalna.
Blanda i mjöl, ägg, smält matfett och örtsalt.
Forma potatisdegen till 12 stycken bullar. Gör en fördjupning i varje bulle.
Blanda alla ingredienserna till fyllningen och lägg en klick i varje potatiskaka.
Vispa upp ägg och vatten och pensla kakorna med blandningen. Lägg dem på en plåt med bakpapper.
Sätt in dem mitt i ugnen i 250 ºC och grädda dem 20 minuter eller tills de fått vacker färg.
Servera dem genast med lingonsylt och en sallad.
(ICA-förlagets stora kokbok)