Soppor
Borsjtj (Rysk rödbetssoppa)
500-600 g högrev
1 ½ liter vatten
1 msk salt
1 lagerblad
4 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
1 liten purjolök
3-4 persiljestjälkar
6-7 råa rödbetor (ca 500 g)
2 potatisar
2 morötter
2 gula lökar
1 klyfta vitkål (ca 250 g)
2 msk smör eller margarin
2 tomater eller 200 g krossade tomater på burk
2 msk vinäger
salt
1 krm svartpeppar
persilja
Skölj och lägg köttet i en rymlig gryta med kokande saltat vatten. Koka utan lock 10-15 minuter. Skumma. Lägg i lagerblad, pepparkorn, vitlöksklyfta, purjolök i bitar och persiljestjälkar. Sjud under lock cirka 2 timmar. Sila den mustiga buljongen. Skär köttet i mindre bitar.
Skölj och skala rödbetor, potatis, morötter och lök. Skölj även vitkålen. Strimla eller riv alltsammans utom en av rödbetorna. Fräs det finstrimlade i matfett i en serveringsgryta ett par minuter. Häll på buljongen. Koka under lock på svag värme tills alltsammans är mjukt eller cirka 15 minuter. Tillsätt skållade, krossade tomater, vinäger och kryddor.
Lägg i köttet. Finriv den sista rödbetan och tillsätt den. Efter sjudning 5-10 minuter är borsjtjen klar. Strö över finklippt persilja.
Bjud grovt bondbröd att bryta till och iskall smetana.