Soppor
Gulaschsoppa
4 personer
500 g välputsat gris- eller nötkött
1 liter köttbuljong
2 stora gula lökar
2 gröna paprikor
3 msk tomatpuré
4‑8 potatisar
3‑4 msk paprikapulver
1 tsk finstött kummin
1‑2 vitlöksklyftor
1 tsk mejram
½ citron
2 msk olja
1 tsk salt
½-1 krm vitpeppar
1 knippa persilja
Skär köttet i centimeterstora kuber. Skala lök och potatis, hacka löken och tärna potatis. Kärna ur och tärna paprikorna. Pressa citronen. Koka upp buljongen i en kastrull.
Lägg ned lök och paprikapulver i en gryta och fräs i matfett tills löken är genomskinlig.
Lägg ned och bryn köttet i matfett i en stekpanna på god värme, lite i taget, under omrörning. Lägg efter hand över det i grytan.
Klicka ned tomatpurén och pressa över vitlöksklyftorna. Späd med buljongen och krydda lätt med salt, peppar och kummin. Tillsätt citronsaften. Sjud soppan under lock, 30‑35 minuter.
Lägg ned potatistärningarna och sjud ytterligare 10‑15 minuter. Smaka av med mera salt, peppar och paprikapulver om det behövs. Tillsätt den tärnade paprikan, mejram och klippt persilja, och servera soppan omedelbart. Observera att den färska paprikan inte skall koka i soppan, då förstörs den fräscha smaken.
Servera bondbröd eller vitt brytbröd till soppan.