Soppor

Köttsoppa

6 personer

800 g benfri högrev eller märgpipa (eller 1 kg med ben)
1 ½-2 liter vatten
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök
3-4 morötter
4 potatisar
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1-2 palsternackor
1 purjolök
ev. 1 köttbuljongtärning
persilja

Koka upp vattnet, lägg i köttet, koka upp igen och skumma. Lägg i kryddor och en gul lök och låt koka tills köttet är mört, cirka 1 timme. Tag upp kött, lök och kryddor med en hålslev.

Skala rotsaker och potatis. Skär morötterna och palsternackorna i skivor, potatisarna i bitar, kålroten i stora och rotsellerin i små tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Koka rotfrukterna i buljongen cirka 10 minuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 10 minuter.

Skär köttet i tärningar och lägg det i soppan. Smaka av, kanske behöver buljongen förstärkas med en smulad köttbuljongtärning. Strö persilja över soppan.

Servera soppan med klimp, knäckebröd och ost.